Kulttuurihistoriallinen talo sai arvoisensa katon

Paavo ja Hilkka Laakkosen omistaman Pakolan talon peruskorjaus on hieno esimerkki kulttuuriperinnön säilyttämisestä. Moni-ilmeisen rakennuksen katon uudistivat Optimalin ammattilaiset, josta työstä Paavo Laakkonen antaa yritykselle täydet pisteet.

Täydet pisteet tulivat myös arviointiraadilta, joka myönsi Laakkosille Viisikanta-palkinnon Pakolan talon alkuperäisessä asussa säilytetyn rakennuksen esimerkillisestä korjaustyöstä.
Paavo ja Hilkka Laakkonen lunastivat autioksi jääneen Pakolan talon perikunnalta vuonna 1999. Heidän aikanaan Pakolan alkuperäisessä asussaan säilynyttä taloa on vähitellen kunnostettu kohteen alkuperäisyyttä vaalien ja kulttuurihistoriallisia arvoja säilyttäen. Muun muassa tuvan ja salin lattiat on kunnostettu ja ulkovuoraus on maalattu. Ulkorakennuksista aitta, puuliiteri, kellari ja sauna on kunnostettu. Päärakennuksen kunnostussuunnitelmissa on auttanut arkkitehti Matti Klemola. Pirtin uuden, vanhan mallin mukaan rakennetun uunin on muurannut uunimuurari Antti Sorvari. Pakolan talo on arvotettu kulttuurihistoriallisilta arvoiltaan maakunnallisesti merkittäväksi kohteeksi.

Tilalla pitkä ja vaärikäs historia

Nivalan Maliskylässä sijaitseva Pakolan talon tontti on lohkottu viereisestä Heinilän kantatilasta. Pakolan talon rakensi Frans Petter Laakkonen eli ”Pako-Pekka” vuonna 1922. Hän oli Pakolan nykyisen omistajan isoisä. Pako-Pekka asui ja työskenteli nuoruudessaan kaivosmiehenä Amerikassa. Kotiseudulle palatessaan hän raivasi 150 hehtaaria peltoa ja rakensi amerikkalaista maaseudun omakotitaloa tyylillisesti edustavan asuinrakennuksen. Perinteisestä pohjoispohjalaisesta talonpoikaistyylistä poiketen Pakolan iso kaksikerroksinen asuinrakennus on malliltaan neliömäinen ja mansardikattoinen. Sen edustalla on pitkä katettu kuisti. Osa talon hirsirungosta on peräisin vanhasta Iso-Vatjuksen talosta. Ikkunat on tehnyt ”Hietalan Nikkari”, joka teki ikkunat päiväurakkana, ikkuna per päivä.
Pakolan tilalla toimi vielä 1900-luvun alussa kestikievari, jonka matkalaisia ehti yöpyä muutaman vuoden ajan Pako-Pekan tekemässä uudisrakennuksessakin. Varsinainen vanha kestikievarirakennus on purettu. Kestikievaritoiminnan jälkeen Pakolan rakennuksessa asui Itälän sahan työmiehiä 1930-luvun taitteessa. Pako-Pekka oli aloittanut kenttäsahatoiminnan yhdessä helsinkiläisen Artturi Itälän kanssa. Sota-aikana Pakolassa asui evakoita ja siirtolaisperheitä sekä myös sotavanki nimeltä Nikolai. Sodan jälkeenkin isossa talossa riitti tilaa vuokralaisille.
Pako-Pekan jälkeen Pakolan talo siirtyi vuonna 1942 hänen pojalleen Taneli Laakkoselle. Maatilana toimineen Pakolan käyttö muuttui vapaa-ajan asunnoksi 1950-luvun lopulla. Paavo ja Hilkka Laakkonen lunastivat autioksi jääneen Pakolan talon perikunnalta vuonna 1999, jonka jälkeen he ova vähitellen kunnostaneet taloa kulttuuriperintöä vaalien.

Optimal onnistui optimaalisesti

Pakolan päärakennuksen huopakatto oli jo 50 vuotta vanha ja kiireellisen korjaamisen tarpeessa. – Ehdin sopia urakasta jo toisen firman kanssa, mutta kun he eivät pitäneet sovittua aikataulua, niin peruin kaupan ja tein urakkasopimuksen Optimalin kanssa, Paavo Laakkonen kertoo. – Talossa on lappeita ja jiirejä moneen suuntaan, mutta Optimalin miehet olivat ammattilaisia ja tekivät huolellista jälkeä. – He tulivat paikalle aivan minuutilleen sovittuna aikana ja tekivät töitä hikihatussa koko ajan, eikä aikaa mennyt höpöttäessä, Laakkonen kehuu asentajakaksikkoa.
Paavo Laakkonen arvostaa myös sitä, että kaupantekovaiheessa kaikki urakkaan kuuluvat työvaiheet ja materiaalit eriteltiin tarkasti, eikä mitään lisälaskutuksia tullut jälkikäteen.
– Kun asentajilla oli kattohuopaa reilusti mukana, niin päätimme uusia samalla kertaa katot myös pariin puuliiteriin. Urakan päätteeksi asentajat siivosivat kaikki purkujätteet pois ja kuljettivat ne kierrätykseen. – Sekin oli suuri apu ja helpotus meille vanhoille ihmisille, Paavo Laakkonen kiittelee Optimalin palvelua.

Lähteet:
– www.ymparisto.fi
– Paavo Laakkosen haastattelu
Asennuskuva IMG_0566 – kopio
clip_image002[2]

Kategoria(t): Kokemuksia Rakennus Optimal Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.